fredag 30 april 2010

V25 inkl tjockisbild...


V25 (info från www.barntotal.se)
I magen:
Händerna är fullt utvecklade och med dem känner fostrets sig för i livmodern och utforskar navelsträngen och kroppen. Fingrarna har nu naglar.
Fostret har perioder av vakenhet och sömn. Fostrets rörelser kan kännas tydligare när du sitter upp i en avslappnad position. Hörseln har förfinats och fostret kan nu höra sin mammas röst. Kroppens ben fortsätter att förhårdna.

Vikt: ca 800 gram
Längd: ca 28 cm
Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:
Graviditeten kan för många ställa till med matsmältningsbesvär. Livmodern trycker på tarmarna och hormonet progesteron gör att maten passerar magen långsammare för att öka upptagningen av näring. Resultatet blir dålig matsmältning och halsbränna.
Det kan också hända att du måste besöka toaletten oftare och att du får kramp i benen. En del kvinnor drabbas av åderbråck och hemorrojder under graviditeten.

Partner:
Du kanske kan höra fostrets hjärtljud genom att lägga örat mot magen. Det känns igen på att det slår mycket snabbare än mammans hjärta. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats och rätt vinkel men med lite tålamod kan det vara möjligt. Att lyssna genom en tom toarulle eller ett upp-och-ned-vänt vinglas kan hjälpa.

Mödravården:
Från och med vecka 25 mäter barnmorskan också livmodern. Det kallas symfus-fundusmått. Det görs genom att mäta längden från blygdbenet till livmoderns överkant på utsidan av magen. Värdet förs sen in i ett så kallat gravidogram, i din journal. Det finns en normalkurva men man behöver inte följa den exakt. Kurvan ger en bild av hur fostret växer. Ni fortsätter era besök på mödravårdscentralen regelbundet var fjärde vecka till vecka 28.




- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar