fredag 16 april 2010

v23

Idag går jag in i ny vecka (förra veckan var jag bara lite sen på att göra inlägget) och nu har vi nått ännu en liten milstolpe. V23, veckan då det faktiskt finns en liiiiten chans för bebisar att överleva utanför livmodern.

V23
I magen:

Hudens pigment tillkommer och även om fostret ackumulerar kroppsfett så sitter huden löst, vilket ger fostret ett skrynkligt utseende. Det händer för att huden produceras snabbare än kroppsfettet. Fostret rör på fingrar, tår, ben och armar och det kan hända att kvinnan känner fosterrörelserna tydligt. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler.

Om fostret föds nu finns det en liten chans att det överlever med kvalificerad experthjälp och chansen för överlevnad ökar nu för varje dag.

Vikt: 600 gram
Längd från huvud till stjärt (CRL): 26 cm

Mamma:
Ju närmare förlossningen du kommer desto svårare kan det bli att sova. Nattsömnen kan bli kort på grund av exempelvis täta urinträngningar, halsbränna och kramp i benen. Kanske ett varmt bad, en kopp örtte, lugnande musik eller en god bok kan hjälpa dig att somna lättare. En del läkare rekommenderar att kvinnan sover på sidan med en kudde mellan benen.

Tänk på att inte stressa eftersom det får din puls att öka. När din puls ökar så ökar också fostrets puls. Det kan märkas genom att barnet kan sparka. Prova avslappningsövningar eller vila för att lugna fostret.

Partner:
Hjälp din partner att stressa av. Prata med varandra och ta reda på vad som gör henne stressad. Ofta kan det vara osäkerhet om framtiden, exempelvis er ekonomiska situation eller frågor inför förlossningen. Prata, prata och prata! Det kan också vara lugnande för henne om ni diskuterar och planerar förlossningen och tiden strax efter den. Läs mycket tillsammans om de saker som gör henne orolig. Det får också dig att känna dig mer delaktig i graviditeten.

Denna vecka bjuds det inte på någon tjockisbild för magen hänger ännu mer än tidigare och är helt enkelt bara skitful, alltså helt ärligt SKITFUL och det hade jag tyckt även om det inte var min egen. Fattar ni då hur mycket den måste hänga?
1 kommentar:

  1. Åh, vad mysigt - nu är du ju över halvvägd :) shit, känns som igår jag själv var i v. 23-24 och knappt kunde fatta att vissa bebisar FÖDS och överlever vid den tiden...
    och tänk, nu är min grabb redan 3 månader. tiden rusar!

    SvaraRadera