lördag 18 september 2010

Amning

Det där med amning är ett mer eller mindre stort besvär för i princip alla nyblivna mammor. Besvären kan variera massor. Det kan handla om såriga bröstvårtor, för lite mjölk, för mycket mjölk, platta bröstvårtor, mjölkstockning osv... Många får även tänka lite extra på vad de äter om man fått en bebis med känslig mage.

De flesta tar sig igenom detta efter ett par veckor men för vissa blir jobbigheterna för stora för både mamma och bebis och ersättning blir den stora räddningen.

När jag fick Leia så rann aldrig mjölken till och efter ett par veckor med en skrikande bebis gav vi ersättning och fick en mätt och glad tjej!
Jag lyckades amma delvis i 1 1/2 månad men sen var det stopp i mjölkmaskineriet.

Denna gången fick Malcolm ersättning redan på BB. Inte för att jag inte hade mjölk utanför att jag hade såriga bröstvårtor som gjorde att lillkillen kräktes upp blod.
I ungefär en vecka fick vi lägga amningen på hyllan för att läka mig och då pumpa ut bröstmjölk och komplettera med lite ersättning ibland.
Fortfarande hade jag bra med mjölk i tuttarna så det såg ljust ut för framtida amning.

Sen blev jag då inlagd med barnsängsfeber och fick antibiotika i väldigt kraftig dos. Redan första dagen tyckte jag att mjölken började sina och sedan har det blivit mindre och mindre.
Nu har jag så pass lite att jag nog nästan hade kunnat sluta amma direkt utan att få mjölkstockning.
Men vi fortsätter att amma och ungefär vart annat mål försöker jag ge bröstet. Dock får vi ofta ge lite ersättning efter för att han ska bli nöjd.

Jag funderar nu på att testa sk amningsthe som BVC rekommenderade mig att testa om jag ville få igång mjölkproduktionen igen.

Har någon testat detta??
Fungerade det för dig?
Har du testat något annat som fungerade bra?

Jag ger nu amningen en sista chans mest för att den underlättar när vi nattar Malcolm som gillar att somna vid bröstet. För mig personligen kan jag lika gärna ge flaska.

- Posted using BlogPress from my iPhone

5 kommentarer:

 1. Jag testade amningste & olika kryddor med Meja och pumpade non stop i tre dagar (hyrde en elektrisk pump på BB på order av amningsmott) men tyvärr kom aldrig mjölken igång igen med henne... Med Molly gick det av sig själv, men då hade jag ju inte alls några såna bekymmer som du har haft, stackare :( Hoppas du lyckas, men kämpa inte så det blir allt för jobbigt. han kommer bli en kanonbebis även på flaskan :)
  kram och lycka till!!

  SvaraRadera
 2. Jag drack amningsthe hela amningstiden. Min svägerska hade nääästan samma problem som du och hennes räddning blev akupunktur för att få igång mjölken. Ring amningshjälpen och hör om dom har sånt att erbjuda i Hbg?

  SvaraRadera
 3. Försök att amma oftare. De säger ju att bebisar reglerar mjölkflödet själva. Ju mer de äter desto mer mjölk rinner till och tvärtom då om de äter mindre. Men det är säkert svårare när det blir en sån tuff start som du har haft. Har du fortfarande ont? Många ger ersättning på kvällen då mjölken är tunn och inte så mättande. Det är ett finfint sätt att få dem att somna på (speciellt om man kan peta in en napp sen, haha)

  SvaraRadera
 4. Jag har amningsthe hemma som jag köpte men aldrig använt om du vill ha det??? När jag hade lite mjölk med Amanda så ammande jag henne var 20:e min i en vecka bara för att jag skulle få upp produktionen igen och det hjälpte... Bara säg till om du vill ha thet det bara ligger och skräpar i skåpet :)

  SvaraRadera
 5. ingen erfarenhet, men vill bara säga att du är grymt duktig som verkligen ger det en chans!!! om du läste min blogg de första dagarna med max så vet du att jag gav upp rätt fort... kram kram

  SvaraRadera